“Vi är ställverksarkitekter”

För fem år sedan kom Irina Petrusheva till Sverige, idag jobbar hon som mek-konstruktör på Linjemontage tillsammans med sin handledare Anneli Lage. Att vara problemlösare och att hela tiden lära sig nya grejer, menar de är det mest intressanta med yrket. 

För snart ett halvår sedan började Irina arbeta på Linjemontage. Det är fem år sedan hon lämnade Bulgarien för att flytta till Sverige – och här blev hon kvar. Anneli som varit på företaget i tio år, blev Irinas handledare och idag jobbar de tätt ihop som mek-konstruktörer.

– Vi brukar kalla oss för arkitekter på ställverk, säger Anneli.

Som mek-konstruktör arbetar man med allt från beräkningar och primära konstruktioner till att leta efter lösningar på problem. För tillfället arbetar Irina och Anneli med ett stort och intressant projekt till Ellevio, Tovåsens 400/130 kV-ställverk. Till en början jobbade de tillsammans på projektet, men succesivt har Irina fått ta över mer och mer av arbetet. Det tycker hon känns spännande och utmanande.

– Jag springer överallt med många frågor och får alltid hjälp av Anneli när jag behöver. Alla andra kollegor hjälper också till. Det känns mycket bra, berättar Irina.

Det märks att de har roligt på jobbet när de berättar om sina arbetsdagar.

– Igår tittade vi på vår 3D-ställverksmodell med hjälp av 3D-glasögon. Då känns det som att stå inne i stationen på riktigt. Irina var eld och lågor, berättar Anneli och Irina nickar instämmande.

Både Irina och Anneli vill tipsa andra personer att bli mek-konstruktörer. När de får frågan om vad som är roligast med yrket blir det svårt att välja.

– Hela processen tycker jag. Från skiss till verklighet, säger Irina.

– Men också möjligheten att ständigt utvecklas och lära sig nya saker, fyller Anneli i. Jag lär mig fortfarande nytt, trots att jag jobbat så länge.

De ser positivt på yrkets framtid. I ett samhälle där hållbarhet styr utvecklingen ökar behovet av elförsörjning, och i förlängningen även behovet av konstruktörer.

– Mitt mål är att fortsätta utvecklas som mek-konstruktör, säger Irina.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!