Så är det att arbeta som drifttagare – Viktor på Linjemontage berättar

Viktor Östring, drifttagare

Frihet under ansvar, resor och en företagskultur där man hjälper och lär av varandra. Det är några av anledningarna till att Viktor Östring trivs med sin tjänst som drifttagare på Linjemontage.

Det är torsdag förmiddag och Viktor Östring har just satt sig i bilen för att ta helg efter att ha jobbat i Tovåsen i Ånge kommun under veckan. Här bygger Linjemontage en helt ny transformatorstation som, när den är klar, ska anslutas till 800MW hållbar vindkraft ut till stamnätet.

– Det är också en del av jobbet som känns bra. Att jag är med och bidrar på ett hörn till en mer förnybar energi i elnätet, säger Viktor Östring.

I sin roll som drifttagare har han ansvar för att säkerställa att stationen fungerar och är byggd enligt kundens önskemål. En viktig del är att se till att all kontrollutrustning fungerar som den ska. Det kan handla om att försäkra sig om att kraftledningarna slår ifrån om ett fel uppstår.

– Det är ett viktigt och roligt jobb där jag och mina kollegor kommer in när allt är färdigbyggt. Vi sakgranskar allt från grunden, gör funktionsprover och går igenom ritningarna så man får jobba med både händer och hjärna, berättar Viktor.

Och här är säkerheten A och O.

– Vi jobbar ofta i spänningssatta anläggningar. Då är det viktigt att vara uppmärksam och ha en bra kommunikation med andra provare och montörer. Vi har en bra stämning på jobbet och kan skämta och ha kul, men när det handlar om elsäkerhet finns det noll utrymme för det.

För Viktor och hans drifttagarkollegor innebär jobbet många resdagar då arbetsplatsen finns där stationerna byggs och man ofta bor borta måndag till torsdag. Men i gengäld får man mycket egen frihet att planera sitt arbete och en extra ledig dag i veckan.

– Linjemontage är en generös och flexibel arbetsgivare. Jag tycker exempelvis om att cykla och åka skidor i fjällen så det passar väldigt bra för min del att jobba in varje fredag.

Linjemontage söker fler drifttagare. Vad lockade dig till företaget?

– Jag kom i kontakt med Linjemontage när jag var anställd på ett lokalt elnätsbolag i Eskilstuna. Bilden jag hade då var att här jobbar Sveriges elit inom elkraft och den bilden har bara förstärkts sedan jag började på Linjemontage för snart två år sedan. Här finns otroligt mycket kunskap att hämta och vi har en kultur där man frågar och lär sig av varandra.

Vad tycker du är viktigt hos en kollega?

– Att man fungerar bra i teamet och kan uppskatta livsstilen med resorna. Man behöver inte kunna allt i yrket, det lär man sig här med oss.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!