Nu påbörjas stålmontaget på den nya transformatorstationen i Grundfors

Jan-Erik Frilén, projektledare på Linjemontage

Linjemontages jätteprojekt med att bygga en helt ny högspänningsanläggning i västerbottniska Grundfors har kommit halvvägs. Nu har stål och apparatur börjat monteras.

Prestigeprojektet som Linjemontage fått av Vattenfall Eldistribution AB påbörjades för ett år sedan med markarbete som skulle förbereda området för den 400/130/40/20 kV-station som ska ersätta den gamla. Och trots försenade leveranser av viss apparatur pågår projektet helt enligt den uppsatta tidsplanen.

Transformatorstationssbygget följer schemat

– Vi jobbar på för att hålla tidsplan. Vi har fått justera arbetet lite på grund av leveransstörningar, men vi är inte ensamma om att drabbas av detta och det löser vi genom att vara flexibla. Stålet håller mycket hög kvalitet och montaget flyter på väldigt bra, säger Linjemontages projektledare Jan-Erik Frilén.

Förbereder för ställverk och transformatorer

Stålmontaget kommer nu att fortsätta fram till hösten innan projektet kan gå in i nästa fas.

– Då ska vi börja med provning av de anslutna apparaterna i ställverket och alla kontrollanläggningar som är hjärtat i högspänningsanläggningen.

Under senhösten ska även den närmare 500 ton tunga transformatorn levereras, installeras och provas. När allt är klart kan den nya kraftanläggningen ansluta såväl vind- som vattenkraft.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!