Linjemontage verksamma i norr

Åskoväder och myrmark till trots – nu står första etappen av den 48 mil långa ledningsvägen i stamnätet mellan Porjus och Storfinnforsen klar. Helt enligt tidtabell.

– Stöter vi på problem så löser vi dem, säger projektledare Tommy Runsten vid Linjemontage affärsområde Transmission och distribution.

Vackra vyer och god kommunikation med markägarna, men också oförutsedda skyfall och långa avstånd. Det är några av intrycken för personalen som sedan i mitten av juli arbetat med att byta ut topplinorna på 400 kV-ledningen mellan Porjus och Storfinnforsen på uppdrag av Svenska kraftnät.

Det är kul att se inlandet för mig som inte arbetat här förut. Det är otroligt vackra vyer och behöver man hjälp med något så är det bara att fråga de som bor här, säger montageledare Thomas Sernander på Linjemontage och får medhåll av sin kollega, projektledaren Tommy Runsten.

– Vi har haft väldigt bra kommunikation med markägarna. Sedan är det ju myrmark och bitvis otillgängligt, så man får vara lite uppfinningsrik för att ta sig fram.

Det innebär att man som regel förflyttar sig med bandvagn och sexhjuling. Eller helt enkelt går vissa sträckor. Trots flera dagars uppehåll på grund av vädermässiga motgångar har Linjemontage nu kunnat avsluta den första av totalt sex etapper i tid. Tillsammans med partnern Elnos har man 47 montörer och arbetsledning på plats för att planera inför nästa del.

– Vi arbetar med gammal lina som är i dålig kondition och behöver bytas ut för att säkerställa kommunikationen mellan stationerna. Men vi ligger bra till och kommer köra igång nästa etapp i början av november, säger Tommy Runsten.

Hela arbetet står klart i slutet av september 2022.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!