Linjemontage bygger 130 kV trästolpsledning åt Vattenfall

Johan Holmgren, projektledare på Linjemontage

Inom kort påbörjar Linjemontage bygget av en helt ny 130kV trästolpsledning mellan Motala och Askersund. Ledningen blir drygt 13 kilometer lång och ska ansluta vindkraftsparken i Hultema till stamnätet.

I uppdraget som Linjemontage fått av Vattenfall ingår att uppföra en helt ny parstolpsledning i trä, från den befintliga stationen i Jakobshyttan i Motala till en ny station i Hultema, i Askesunds kommun. Syftet med sträckningen är att ansluta runt 60 MW effekt från vindkraftparken i Hultema.

Lång erfarenhet och erfarna montörer

Tillsammans med partnern Elnos kommer Linjemontage bygga hela sträckan på 13,4 kilometer. Ett uppdrag som Linjemontage har lång erfarenhet av.

– Ja, vi har gjort många trästolpsledningar, bland annat åt Vattenfall men också åt aktörer som exempelvis Ellevio, Eon och Umeå energi. Vi är erfarna ledningsbyggare på alla spänningsnivåer och har kompetenta montörer vilket är en enorm styrka, säger Johan Holmgren, projektledare på Linjemontage.

Myrmark och häckningsperioder

Efter att Linjemontage fått kontraktet via anbudsförfarande påbörjas nu byggnationen under vecka 23. Ett arbete som innebär vissa utmaningar.

– Det finns periodvis restriktioner utmed vissa delar av ledningssträckan på grund av häckande fåglar, men då kan vi arbeta på andra sträckor. Sedan finns det också myrmarker som kan vara besvärliga att ta sig fram i, men det är vardagsmat för oss som arbetar med detta. Det kräver att vi planerar noga och tänker till kring resurser, säger Johan Holmgren.

Den nya trästolpsledningen ska stå klar den sista mars 2023.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!