Fyra saker att tänka på när du investerar i laddinfrastruktur

Linjemontages certifierade energikartläggare Arvid Brandell listar fyra viktiga saker att tänka på när du som bostadsrättsförening eller industri vill investera i laddinfrastruktur.

Tänk på att:

…inte bara köpa laddstolpar.

För att det ska bli lyckat är det A och O att man väljer rätt laddstolpar och en infrastruktur som passar ändamålet. Det viktiga är att man får ett paket som är användarvänligt och enkelt. På Linjemontage är vi helt märkesoberoende för att kunden ska få skräddarsydda lösningar på laddboxar och bara de tjänster man behöver. Vissa boxar passar bättre utomhus medan andra är anpassade för inomhusbruk. En annan fråga är om man ska ha fast monterad sladd eller uttag och här rekommenderar jag nästan aldrig sladd om stolparna ska användas publikt.

…hitta rätt modell för debitering.

Här finns det olika varianter och modeller. Är man en bostadsrättsförening som vill investera i fasta platser för de boende vill man kanske bara ha ett underlag där det framgår vem som laddat sin bil och hur mycket. Har man däremot publika laddplatser är direktdebitering ett bättre alternativ. Man kan också kombinera dessa två betalsätt.

…hela laddinfrastrukturen måste fungera ihop.

Att sätta upp laddstolpar kräver oftast att man också bygger en kommunikation eller styrning mellan dem. Här får man fundera på hur anläggningen ska användas. Är det en öppen besöksparkering, en bostadsrättsförening eller en privatperson? Beroende på svaret kan man behöva en lastbalanserare som känner av hur många bilar som laddas och anpassar effekten efter det. Nu när energipriset är högt kan man också styra vilka tider bilarna laddas.

…teckna drift- och underhållsavtal för anläggningen.

Många vill slippa hantera anläggen och då kan det vara bra att teckna ett avtal med leverantören som håller koll och upptäcker och åtgärdar eventuella fel som uppstår.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!