Från journalist till elkraftsingenjör – ett karriärbyte Anna Knapp aldrig ångrat

Anna Knapp bytte bana från journalistik till elkraft – ett val hon aldrig ångrat. Idag är hon försäljningschef på Linjemontage och en förebild för kvinnor i en mansdominerad bransch.

Att byta yrkesbana mitt i livet kan vara skrämmande – men Anna Knapp har aldrig ångrat sig. Idag är hon en förebild och en av de kvinnor som banar väg för en mer jämställd elkraftsbransch.

– Jag hoppas att fler kvinnor får upp ögonen för att jobba som elkraftsingenjör. Vår bransch skriker efter mer arbetskraft och skulle må bra av en större blandning av kvinnor och män, säger Anna Knapp, ingenjör och försäljningschef på Linjemontage.

Efter att ha gått humanistisk linje på gymnasiet började hon 1985 på journalisthögskolan i Stockholm. Därefter följde en sväng till Kanada som au pair, studier i lingvistik och arbete som informatör. Men en flytt till elkraftens svar på Silicon Valley – Ludvika – förändrade radikalt hennes yrkesbana.

– Här fanns nästan inga journalistjobb och jag hade samtidigt känt att det inte riktigt var rätt yrkesval. ABB var den stora arbetsgivaren i Ludvika och då insåg jag att jag behövde omskola mig till ingenjör om jag ville ha ett bra arbete. Samtidigt lät elkraft jättetråkigt, säger Anna Knapp och skrattar åt minnet.

Men den inställningen blev snart motbevisad. Efter att ha börjat läsa till högskoleingenjör med valet att specialisera sig på data eller elkraft märkte hon snart att elkraft var ett ämne som överraskande nog tilltalade henne.

– Det visade sig vara väldigt roligt! Jag gillade verkligen mixen av teori och praktik i utbildningen.

2002 tog hon examen och har sedan dess jobbat i branschen på bland annat ABB, Linxon och Svenska kraftnät. Sedan snart ett år är hon anställd som försäljningschef för Linjemontages nya affärsområde Export och 400 kV som inriktar sig på stora stamnätsprojekt åt Svenska kraftnät och den internationella exportmarknaden. Hon har aldrig ångrat att hon bytte yrkesbana, men skulle önska att fler kvinnor fick upp ögonen för branschen och framför allt möjligheten att arbeta som elkraftsingenjör.

– Det är ju ett mansdominerat yrke, vilket det egentligen inte finns några skäl till. Det jag verkligen har uppskattat genom åren är möjligheten att få jobba med olika uppgifter, som exempelvis projektledning, juridik och teknik. Möjligheterna att få ett stimulerande och välbetalt jobb är just nu väldigt goda för alla i branschen. Om vi ska klara den enorma utbyggnaden av elnätet så har vi inte råd att tappa kvinnorna, säger Anna Knapp.

Hon har nyligen delat med sig av sina erfarenheter på det kvinnliga nätverket Kraftkvinnors Instagram-sida. Ett sätt att visa upp sin vardag och kanske locka fler kvinnor. Men för att branschen på riktigt ska bli mer jämställd anser Anna Knapp att det krävs att företagen jobbar aktivt för att få in en större blandning av erfarenheter och bakgrunder.

– Det kan exempelvis handla om riktade utbildningar där man kombinerar betald utbildning med trainee-program. Vi är en bransch som håller på att genomföra Sveriges gröna klimatomställning och här tror jag att många kvinnor som kanske engagerar sig i hållbarhet och miljö skulle trivas och känna att man har ett meningsfullt och viktigt jobb.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!