Elsäkerhetsledare – ny renodlad roll på Linjemontage

Säkerhet går alltid först på Linjemontage. Ansvaret för det viktiga elsäkerhetsarbetet ligger ofta på platschefer eller montageledare. Nu utökar Linjemontage organisationen med en renodlad roll för elsäkerhetsarbete i större och mer komplexa projekt. Här berättar Håkan Eriksson om anledningen och tjänstens utformning.

Varför ska Linjemontage anställa en elsäkerhetsledare? 

Håkan Eriksson, AO-chef

–Både vi och våra uppdragsgivare kräver alltid att säkerheten går först i alla våra projekt. Vi har idag både platschefer och montageledare som gör ett utmärkt jobb och kommer att fortsätta med det. Samtidigt är vi i en bransch som växer så det knakar och här behöver vi möta upp med tjänster som kan locka fler medarbetare. Eftersom detta är en renodlad roll är det viktigt att det är någon som brinner för elsäkerhet. Det kan exempelvis vara en senior montör som vill lära upp yngre medarbetare eller en person från byggbranschen med erfarenhet från arbete på site som kan vara lämplig för den här tjänsten.

Vad innebär tjänsten? 

–Tjänsten innebär att personen åtar sig rollen som elsäkerhetsledare eller elsamordningsledare i större eller mer komplexa projekt, vilket i praktiken innebär att organisera och utföra elsäkerhetsarbetet i projektet. Man lägger all tid och fokus på elsäkerhetsarbete i både planerings- och utförandefas. Det är viktigt att man är en lagspelare och vill sprida kunskap och erfarenhet inom elsäkerhetsarbete. Exempelvis att man är med och planerar elsäkerhetsorganisationen och genomför riskbedömning inom elsäkerhet redan vid anbudsstadiet. Att bygga elanläggningar är ett lagarbete och personen kommer ha samarbetsytor med centrala resurser inom arbetsmiljö/säkerhet, samt projektspecifika resurser som projektledare, KMA-ansvarig, platschef, montörer och underentreprenörer.

Hur kommer elsäkerhetsledarens arbete påverka tex platschefens roll? 

–I de projekt där vi har både elsäkerhetsledare och platschef kommer platschefen att få avlastning och kunna koncentrera sig på andra ansvarsområden, utan att riskera att det tar fokus från elsäkerhetsarbetet som är en av de viktigaste säkerhetsaspekterna i våra projekt. Platschefen och elsäkerhetsledaren kommer jobba tätt tillsammans med planering av framdrift och hur de kan säkerställa ett fungerande elsäkerhetsarbete i projektets olika faser. Vårt mål är att platschefen ska känna en större trygghet i sitt projekt och ha en projektorganisation som ger allt stöd man behöver för att uppnå en säker arbetsplats under hela projektet. 

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!