Dubbla projekt för Linjemontage i Grundfors

Kaspars Miltins och Jan-Erik Frilén, båda projektledare på Linjemontage

Samtidigt som projektet med Vattenfalls nya högspänningsanläggning går in i ett nytt skede har Linjemontage också påbörjat projektet med nya luftledningar och inledningsspann.

Nya 150kV och 400kV luftledningar

Det nya uppdraget, som också det har Vattenfall som beställare, innebär att Linjemontage ansvarar för schaktarbete och dragning av optofiber- samt 50- och 24 kV-kablar. Man ska också förnya tre 150kV och två 400 kV luftledningar som ska gå mellan Vattenfalls och Svenska kraftnäts nya stationer som är belägna intill Grundfors vattenkraftstation i Storumans kommun.

– Det är ett relativt stort projekt och det är roligt att vi är i gång. Hela uppdraget syftar till att kunna ansluta Vattenfalls nya station i Grundfors till stamnätet, säger Håkan Eriksson, affärsområdeschef på Linjemontage.

Närmast ska fundamenten till stålstolparna som bär upp 400kV-ledningarna gjutas och därefter påbörjas resningen av totalt tolv trästolpar.

– Hela arbetet ska stå klart i september och innan dess ska vi bygga om inledningsspannet till anläggningen som min kollega Jan-Erik Frilén ansvarar för, berättar Kaspars Miltins, projektledare på Linjemontage.

Ny transformator och provning av kontrollutrustning

Projektet med det nya 400/130/40/20 kV-ställverket inleddes redan sommaren 2021 och har hittills gått enligt planerad tidtabell. Nu drabbas man dock av leveransförseningar av den nya transformatorn, men kan jobba vidare med annat under tiden.

– Den kommer troligen under vintern, men vi kan förbereda uppställningsplats. Dessutom ska vi också påbörja provning av apparater och kontrollanläggning, så det ser bra ut, säger Jan-Erik Frilén.

Båda projekten väntas avslutas i september 2023 och kommer då bidra till att såväl vind- som vattenkraft kan anslutas till det svenska kraftnätet.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!