Beredskapsveckan är igång!

Bild: MSB

Vecka 39 är det beredskapsvecka varje år i Sverige. Kampanjen leds av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Temat för 2024 är ”Sätt igång!”.

Beredskap är så mycket mer än att vara förberedd på en samhällsstörning eller kris. Det kan handla om att vara förberedd i vardagen för att något oförberett händer. Många anställda på Linjemontage reser i sin tjänst vilket gör att man är begränsad i vissa lägen och särskilt utsatt om något oförberett inträffar. Hur förberedd är du på din resa eller i din bil om du drabbas av ett hårt snöoväder likt det på E22 tidigare i år, eller du blir bestulen på ditt pass när du är utomlands?

Kommunikation är också något som vi tar för givet i vår vardag. Men vad gör du om mobiltelefonens nät ligger nere eller bankernas betalningskommunikation är utslaget? Det kan skapa stora bekymmer även vid kortare störningar.

Så sätt igång och skapa en plan för följande:

Tid, plats och utrustning!
Kan det vara idé att din chef, kollega eller någon i din familj också får veta dagsprogrammet för resan? När går tåget/flyget, vilken tid ska ni samlas och vilka platser ska besökas. Ett första steg kan vara att dela din Outlook kalender med någon som kan se dina bokade möten. Ha också för vana att skriva in plats och kontaktperson i mötet.

Kan det vara idé att utrusta din bil med mat och ombyte för ett dygn? Eller skapa ett ”beredskapskitt” i din resväska som innehåller extra bankkort, kopia på ditt pass, pengar, lista på viktiga telefonnummer och viktiga uppgifter för manuell bokning, kopia på receptbelagd medicin (om digital uthämtning inte fungerar), extra mobilladdare m.m.

Bestäm dig för en plan och agera enligt den
Det värsta du kan göra som oförberedd är att agera planlöst. Bestäm dig tidigt för hur du ska agera i situationen, gärna med stöd av övriga punkters förberedelser, och håll dig sedan till den planen. Det ger dig självförtroende och möjlighet att agera rationellt. Exempelvis om du har dåligt batteri på din mobil. Stäng av mobilen, tänk igenom vad du behöver göra, lista gärna upp planen och börja beta av, starta mobilen och utför det du planerat.

Kommunikation och samband
Ha en plan för hur kommunikation med arbetsgivare och familj ska se ut. Exempelvis hur lång tid ska det gå mellan gångerna du hör av dig, och hur ska din familj agera om de inte når dig? Det kan handla om att om att om ingen hör något från dig på 12 timmar ska anhörig ringa arbetsgivare eller kollegor. Har din familj och arbetsgivare kontaktuppgifter till varandra? Hur säkrar du din kommunikation om nätverksoperatören ligger nere? Har du en nätverkskabel med dig till datorn om wifipunkter slagits ut?

Om du behöver kontakta 112 och kommunikationer är utslagna kan du alltid bege dig till närmsta brand- eller polisstation. De har alternativ kommunikationsutrustning.

Vatten, mat och sömn
Oavsett händelse så är det viktigt att ha en plan för det mest basala. Vet man vart man ska sova och att man alltid är mätt kan du agera på ett bättre och mer rationellt sätt. Glöm heller inte att alltid ha en extra flaska med vatten i bilen och väskan om du skulle råka bli stående under en längre tid. Tänk inte att någon annan ansvarar för dina basala behov det gör du själv.

Kontaktlista och informationstillgång
När vi är stressade är det lätt hänt att vi beter oss irrationellt. Lägg då också på ett störningsmoment att mobiltelefonen är urladdad, du har kanske själv varit i en olycka, en överlastningsattack på Linjemontages servrar osv. Då vill du ha informationstillgång även analogt. Exempelvis telefonnummer till anhöriga, arbetsgivarens organisationsnummer, bokningsnumret till SJ, pinkoden till din mobiltelefon m.m. Då blir det lättare att både för dig och andra att agera lugnt och metodiskt. Lyssna gärna på radio P 4 om en kris inträffar, de är vår beredskaps kanal och kommer kontinuerligt skicka ut VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten).

På MSB:s hemsida finns nu massor med information kring beredskap.

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Poddar på ämnet beredskap

  • Beredskap, Sveriges Radio
  • Hemberedskap, Anette Staaf och Niklas Larsson
  • I väntan på katastrofen, Kalle Zackari Wahlstöm och Patrik Sellman

Konton på sociala medier med ämnet beredskap och kris

Krisinformation.se både på Instagram och egen hemsida

Beredskapstips på Instagram

Msb.se både på Instagram och egen hemsida

Här finns också en flikfolder för utskrift som är nyttig.

ovningsfolder-sjudagar-sv-utskriftsversion.pdf (msb.se)

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!