Vi säger hej till en elkonstruktör!

Möt Stefan Mattsson, elkonstruktör på Linjemontage. Han drivs av problemlösning och tycker att det allra bästa med jobbet är att få se slutresultatet av det som tagits fram i konstruktionsstadiet.
Hur hamnade du på Linjemontage?
– Jag har länge varit intresserad av att jobba på Linjemontage eftersom företaget har ett väldigt gott rykte i branschen. Så när jag fick frågan av en tidigare chef som börjat här var det inte mycket att tveka på. Nu har jag varit här i två år och trivs väldigt bra. Det är ordning och reda. Eftersom vi har en bred kompetens i företaget med många olika yrkesroller kan vi samarbeta och stötta varandra och jag har möjlighet att koncentrera mig på mitt expertområde.
Vad innebär ditt jobb?
– Som konstruktör är man med från projektet startar ända fram tills vi lämnar över det till montaget. Det innebär att jag läser in mig och är med och bestämmer vad vi köper in för material och har kontakt med våra underleverantörer för att säkerställa att vår kund får det som de vill ha. Sedan gäller det att knyta ihop underlagen med den kontrollanläggning vi konstruerar och säkerställa att alla funktioner som vår kund vill ha finns med.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Arbetsuppgifterna varierar beroende på var i projekten vi befinner oss. Mycket arbete lägger man framför datorn med att rita och ta fram kretsscheman och tabeller. Är vi flera i samma projekt har man mycket kontakter och dialog så det är socialt på det sättet. Vi åker också ut på site, framför allt när vi ska bygga om en befintlig anläggning. Under montagetiden dyker det upp frågor från montörerna och provarna som behöver hanteras. Ibland löser man det över telefon men ibland kan man även behöva göra ett besök på plats för att gå igenom.
Vad har du för utbildning?
– Först började jag på en civilingenjörsutbildning i mikroelektronik, men insåg att jag ville går mer åt det praktiska hållet, så jag hoppade av. Jag valde att utbilda mig till högskoleingenjör inom elektronik istället. Det är en väldigt bra ingång om man vill jobba som elkonstruktör. Men sedan lär man sig mycket under arbetets gång genom att rådfråga erfarna kollegor. En annan bra metod för vidareutveckling är att vara delaktig på site under montage och provning för att få förståelse för hur konstruktionsarbetet påverkar deras arbete. Viktigast är ändå att man är intresserad och tycker att det är roligt.
Varför trivs du i den här rollen?
– Jag tycker det är roligt och utmanande att få jobba med den problemlösning som kan dyka upp under konstruktionsarbetet. Framför allt när det rör sig om ombyggnadsprojekt i befintliga stationer så kan de erbjuda rejäla utmaningar. Sedan finns det alltid möjligheter att förbättra de lösningar som gjorts i tidigare projekt. Men att få se slutresultatet av det man konstruerat i verkligheten är det som jag tycker skänker mest glädje i rollen som konstruktör.
Dela:
Våra tjänster
Hör av dig
Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!