fbpx
Nyhetertransmission nyhet

Linjemontage klara med rekordprojektet Hurva-Sege

By november 12, 2021No Comments

Arbetet med att byta ledningar på sträckan Hurva – Sege i Skåne är klart. Projektet är det största i Linjemontages historia och har till och med kunnat driftsättas före tidsplan. 

– Jag är stolt över alla deltagare som gjort sitt yttersta för att lyckas föra detta i mål, säger Linjemontages vd Henrik Höglund.

Projektet som drog igång i början av 2020 har handlat om att på uppdrag av Svenska Kraftnät förnya den 42 kilometer långa 400kVolt-ledningen mellan Hurva och Sege. Den 3 november – en vecka före tidsplanen – kunde sträckningen driftsättas, vilket gett Malmöregionen ökad (el)kapacitet. Projektets värde är närmare en halv miljard, vilket är den största affären som Linjemontage tagit hem

– Det är inte många svenska entreprenörer som vågar ge sig på ett sådant här stort projekt, eftersom det ställer höga krav. Men vi har satsat på transmissionsledningar och verkligen lyckats med det, säger Henrik Höglund.

Till största del har ledningen kunnat förnyas i den befintliga sträckningen, men vid Södra Sandby och Staffanstorp har sträckningen dragits om då den legat i tätbebyggda områden.

– Jag tycker att det är ett otroligt väl genomfört projekt, både från alla inblandade på Linjemontage men också från vår partner Elnos och NCC som varit underleverantör. De problem som uppstått har vi löst bra, tack vare att vi dragit åt samma håll, säger Johan Holmgren som projektlett arbetet för Linjemontage.

Nu återstår bara visst sanerings- och markarbete. Under vecka 46 kommer sträckan att slutbesiktigas.

Linjemontage är ett modernt företag inom elkraftbranschen som utför entreprenadarbeten inom området kraftförsörjningsanläggningar ifrån 0,4 kV till 400 kV. Det kan vara allt från komplexa leveranser av kompletta transformatorstationer, leveranser av kraftledningar till utbyte av delar av system som exempelvis fjärrkontroll, reläskydd m.m. Våra kunder är bl.a. elnätsägare, industrier, kommunala och statliga förvaltningar. Linjemontage har kontor och verksamhet över hela Sverige samt i Norge och vi är ca 180 anställda. Sedan 2019 är Linjemontage en del av Kalpataru Power Transmission Ltd.