Linjemontages mätbuss förhindrar ovälkomna strömavbrott

Med hjälp av Linjemontages mätbuss kan kabelmättekniker Anders Nilarp upptäcka fel i kabelisoleringen och därmed undvika kostsamma kortslutningar för nätägare och industrier. Men också felsöka när skadan redan skett.

Kabeldiagnostik och felsökning

Mätbussen är utrustad med portabel apparatur för avancerad kabeldiagnostik och felsökning. Det kan handla om att göra mantel-, återledar- och isolationsprover vid nyförläggning samt PD-, TD- och VLF-mätning.

– Det finns ingen diagnostik som är så bra och ingående som den här. Det gör att vi kan komma så nära normala driftförhållanden det går när det kommer till driftspänning och frekvens. Det ger kunden omfattande kunskap om kablarnas kondition och gör att fel kan undvikas, säger Linjemontages kabelmättekniker Anders Nilarp som har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med mätbussen.

Protokoll – en trygghetsgaranti för kunden

Anders Nilarp har nyligen avslutat tester i Årjäng och Tolvmannastegen där projekt pågår med att ansluta vindkraftsparker till regionnätet. Det innebär att kunden får ett protokoll på att allt fungerar som det ska och att skarvar och avslut är PD-fria. Men Anders ser en tendens att kunder med äldre anläggningar ibland väntar för länge på att diagnostisera och därmed inte känner till kablarnas kondition.

– Man kanske skjuter på det tills man får ett kabelbrott, vilket blir oerhört mycket mer kostsamt för en nätägare eller industri. Med vår diagnostik kan man enkelt spara mycket bekymmer, avslutar Anders Nilarp.

Dela:

Hör av dig

Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!