I huvudet på en av våra brytartekniker
Adam Olsson, Brytartekniker
Vi ställer fem frågor till Adam Olsson, brytartekniker på Linjemontage (med licens/certifiering för att arbeta med SF6 vid ställverksbrytare.)
Berätta – hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Jag jobbar måndag till torsdag och har ett arbetsfält som sträcker sig från Helsingborg till Kiruna. Det innebär att jag kör bil dit jag ska och ligger borta på hotell runt tre dagar i veckan. För mig är det ett fritt jobb, där jag själv får närtidsplanera hur jag bäst lägger upp arbetet. Det innebär också att jag får träffa de flesta som arbetar på Linjemontage på de olika siterna. Att åka till samma arbetsplats, dag in och dag ut är inget för mig. Jag gillar variationen och att man får se så mycket av Sverige. Visst blir det långa dagar, men på kvällarna bor vi som jobbar tillsammans på samma hotell och kan ta en bit mat ihop och umgås. För mig är det ett fritt, varierande jobb. En livsstil.
Vad är det för gas du arbetar med och varför använder ni er av den på Linjemontage?
– Den heter SF6, vilket står för svavelhexafluorid. Den finns i befintliga och nya ställverk ute hos våra kunder och det är superviktigt att vi hanterar gasen på rätt sätt. Eftersom den är elektronegativ fungerar den som isolationsmedium i gasisolerade ställverk. Den släcker helt enkelt ljusbågar i brytarkammaren som uppstår vid brytningar.
Finns det alternativ till den här gasen?
– Leverantörer av högspänningsbrytare har vissa SF6-fria brytarlösningar. På lägre spänningar finns andra tekniska lösningar men från 130 kV och uppåt är det just nu ett begränsat utbud produkter som inte använder SF6. Här är det normalt inte Linjemontage som fritt får välja produkter utan det är många gånger styrt i upphandlingen vad kunden vill ha för lösning och produkter.
Hur mycket säkerhetstänk är det?
– Linjemontage ombesörjde min certifieringsutbildning, vilken var förlagd i Tyskland. Där lär man sig att minimera olyckor och risker, både för sig själv och miljön. Vi har alltid gasmätare för att kontrollera att gasen inte läcker. När man jobbar med brytare så ligger strömmen på 200 ampere och då finns det alltid en risk för strömgenomgång. Därför är det viktigt med säkerhetsavstånd. Överlag på Linjemontage är säkerhetstänket a och o och alla har hjälm, flamsäkra kläder och sele när vi åker lift.
Har du något råd till dem som känner att det här verkar vara ett spännande jobb?
– Det kan vara en fördel att ha en elektrikerutbildning i botten och vara lite mekaniskt lagd. Jobbet innebär ju en hel del läsande av kretsscheman och att skruva och justera det mekaniska. Är man noggrann, självgående och gilla flexibilitet så är det här ett kanonjobb.
Dela:
Våra tjänster
Hör av dig
Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!