Elkraft – En framtidsbransch för alla

Catrine Josefsson, projektledare
Varierande arbetsdagar med mycket nära dialog och trevliga kollegor. Det är anledningar som Catrine Josefsson lyfter fram till varför hon trivs som projektledare på Linjemontage.
– Det är fantastiskt roligt att bygga transformatorstationer som utgör en viktig samhällsfunktion genom att man är med och stärker elnätet.
Hon är just mitt uppe i ett stort projekt där en ny kraftstation ska byggas i Ängelholm. Markarbetet har pågått ett tag för att förbereda platsen för det 130/(20)/10-ställverk som ska öka kapaciteten på Öresundskrafts elnät.
– Det är ett väldigt roligt yrke där man får vara spindeln i nätet. Många tror kanske att man mest sitter och knappar på datorn, men det är väldigt mycket mänskliga kontakter. En vanlig dag pratar jag med underentreprenörer, kunder och internt med kollegor för att bolla små och stora frågor. Andra dagar kan man vara på platsbesök, berättar Catrine Josefsson.
Enligt Arbetsförmedlingen spås ingenjörer med inriktning på elektroteknik gå en lysande framtid tillmötes. Prognosen fram till 2026 är att yrkesgruppen kan välja och vraka då efterfrågan på arbetskraft är betydligt större än utbudet. Och Catrine Josefsson har aldrig ångrat att hon valde att utbilda sig till civilingenjör inom elektroteknik på Chalmers i Göteborg – eller att hon valde Linjemontage som arbetsgivare.
– Det är märkligt att så få kvinnor väljer yrket. Jag upplever att det är en hög trivsel inom branschen, både hos kunder och oss entreprenörer. Att jag valt att arbeta på Linjemontage berodde från början på att en klasskompis på Chalmers rekommenderade mig. På intervjun tyckte jag företaget var intressant och arbetsuppgifterna spännande. Nu har vi gått från ett litet familjeägt bolag till ett av de större inom branschen, men den familjära känslan är kvar, vilket jag uppskattar.
Själv tog Catrine Josefsson civilingenjörsexamen inom elektroteknik på Chalmers för 15 år sedan. Då var hon en av få kvinnor i en annars mansdominerad klass. Men en analys som gjorts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, visar att könsfördelningen blir allt jämnare på civilingenjörsprogrammen. De senaste tio åren har andelen kvinnor ökat och läsåret 2018/2019 var 35 procent av studenterna kvinnor medan 65 procent var män. Men bland civilingenjörerna som inriktar sig på elektroteknik går det av någon anledning trögt. Här återfinns bara 11 procent kvinnor, vilket Catrine Josefsson tycker är synd.
– Traditionellt har det varit ett manligt yrke, men det finns egentligen ingen anledning till det. Det är verkligen ett intressant och roligt jobb och jag hoppas fler tjejer och kvinnor upptäcker det.
Dela:
Våra tjänster
Hör av dig
Har du ett spännande projekt att berätta om? Eller behöver du komma i kontakt med ett av våra tjänsteområden? Här hittar du kontaktuppgifter till respektive kontor och vem du som kund, partner eller leverantör kan vända dig till. Vi ser fram emot att träffas!